Pobrała miarę, sporządziła wykrój i według niego skroiła i uszyła bluzkę koszulową, sukienkę lub spódnicę, wykorzystując różne rodzaje ściegów i materiałów.
Zaprojektowała i uszyła element dekoracyjny do domu lub harcówki (firankę, zasłonę, dekorację, itp.).
Naprawiła lub przerobiła używaną cześć odzieży.
Zrobiła strój ludowy lub fantazyjny dla lalki.
Kierowała szyciem zaprojektowanych przez siebie skafandrów, chlebaków, tropików itp.
W pracach krawieckich posłużyła się maszyną do szycia, naoliwiła ją i wymieniła igłę.
Zdobywanie sprawności krawcowej może być formą zaliczenia próby na stopień pionierki w zakresie umiejętności praktycznych (pracy rąk).
Wykonała na drutach sweter i rękawiczki lub skarpety bez szwu stosując kilka rodzajów ściegów.
Wykonała szydełkiem część ubrania (spódnicę, szalik i czapkę, itp.) i element dekoracyjny lub użytkowy (serwetki o różnych wzorach, firankę, obrus, itp.).
Urządziła wystawę wykonanych przez siebie wzorów ściegów.
Nauczyła młodszych podstawowych ściegów na drutach i szydełkiem.
Zdobywanie sprawności dziewiarki może być formą zaliczenia próby na stopień pionierki w zakresie umiejętności praktycznych (pracy rąk).
Ozdobiła dużym haftem trzy przedmioty dekoracyjne (względnie odzież) dobierając do danej pracy odpowiednie wzory, nici i barwy (przynajmniej jeden wzór zaprojektowała sama).
Wykonała pracę według oryginalnego wzoru ludowego z zachowaniem odpowiedniego materiału, barw i techniki.
Urządziła wystawę wykonanych przez siebie wzorów hafciarskich.
Wykonała aplikację.
Nauczyła młodszych prostych prac hafciarskich.
Zdobywanie sprawności hafciarki może być formą zaliczenia próby na stopień pionierki w zakresie umiejętności praktycznych (pracy rąk).
Usmażyła dwa dowolne przetwory z następujących: konfitury, sok, powidła, owoce w cukrze.
Upiekła pięć rodzajów ciast.
Zrobiła lukier i dowolne cukierki.
Przyrządziła różne desery (galaretkę, koktajl owocowy).
Wykonała tort z okazji ważnej np. dla drużyny i samodzielnie go podała.
Nauczyła młodszych kilku prostych prac z zakresu cukiernictwa.
Zdobywanie sprawności mistrzyni cukiernictwa może być formą zaliczenia próby na stopień pionierki w zakresie umiejętności praktycznych (pracy rąk).
Prowadził przez tydzień kuchnię domową :
ułożyła jadłospis,
punktualnie przygotowała smaczne i estetycznie podane posiłki.
Samodzielnie przyrządziła :
pięć różnych zup (nie z koncentratów),
trzy potrawy mięsne,
potrawę z ryb,
potrawę z ryżu lub kaszy,
dwa rodzaje deserów,
trzy rodzaje sałatek,
potrawę z mąki.
Korzystając z książki kucharskiej przyrządziła dwie potrawy staropolskie i dwie potrawy wybranej kuchni narodowej.
Posłużyła się robotem kuchennym (mikserem) i szybkowarem.
Nauczyła młodszych przyrządzania trzech potraw.
Zdobywanie sprawności mistrzyni kuchni może być formą zaliczenia próby na stopień pionierki w zakresie umiejętności praktycznych (pracy rąk).