kuchcik

        21. KUCHCIK
        *

        1. Wybrał dobre miejsce na kuchnię polową, zbudował ją i przygotował na niej herbatę.

        2. Odszukał i pobrał dobrą wodę do picia.

        3. Przygotowując posiłki w terenie kroił chleb, gotował jajka, piekł ziemniaki w popiele.

        4. Zamaskował miejsce po kuchni polowej.

        5. W warunkach polowych wyczyścił kociołek lub menażkę.

        6. Zabrał na biwak lub wycieczkę odpowiedni prowiant, prawidłowo go zapakował tak, aby się nie zepsuł i nie niszczył ekwipunku.

        Zdobywanie sprawności kuchcika może być formą zaliczenia próby na stopień młodzika- ochotniczki w zakresie obozownictwa (kucharstwa).

        kucharz

        22. KUCHARZ
        **

        1. Zbudował trzy rodzaje kuchni polowych.

        2. Osłonił kuchnię przed deszczem.

        3. Skompletował i obsłużył kuchenki turystyczne różnych typów (gazową i benzynową lub spirytusową).

        4. Na kuchni polowej lub kuchence turystycznej przygotował dwa ciepłe posiłki, w tym obiad z co najmniej dwóch dań.

        5. Pokierował przygotowaniem trzech posiłków dla obozu, w tym obiadu z co najmniej dwóch dań.

        6. Przygotował dwie trudniejsze potrawy (mięso na dwa sposoby, ryż lub kaszę na sypko, sos, itp.).

        7. Przygotował potrawę bez użycia naczyń (rybę w liściach, ciasto na kiju, pieczone jaja, itp.).

        Zdobywanie sprawności kucharza może być formą zaliczenia próby na stopień wywiadowcy-tropicielki w zakresie obozownictwa (kucharstwa).

        kucharz doskonaly

        23.KUCHARZ DOSKONAŁY
        ***

        1. Pełnił obowiązki kucharza na obozie przez dwa dni :

          • ułożył jadłospis i zapotrzebowanie na żywność,

          • punktualnie przygotowywał smaczne i estetyczne posiłki,

          • utrzymywał higienę w kuchni,

          • sporządził próbki z posiłków,

          • umiejętnie organizował pracę zastępu służbowego.

        2. W warunkach polowych upiekł chleb lub ciasto.

        3. Zastosował różne sposoby przechowywania żywności na obozie, zabezpieczając ją przed zepsuciem.

        4. Rozróżnił nieświeże produkty (mięso, tłuszcze, warzywa, itp.).

        5. Nauczył młodszych kilku prac kucharskich.

        Zdobywanie sprawności kucharza doskonałego może być formą zaliczenia próby na stopień ćwika-pionierki w zakresie obozownictwa (kucharstwa).




        poprzednia powrot nastepna